The Jack's Small Engines Forum - Join Our Online Community
Reply to post

Brand new Briggs and Stratton Engine looses power when put under load

Author
tinyoxking
New Member
  • Total Posts : 3
  • Scores: 0
  • Reward points: 0
  • Joined: 2020/08/12 09:59:59
  • Status: offline
2020/08/12 10:02:31 (permalink)
0

Brand new Briggs and Stratton Engine looses power when put under load

Hey Jacks Engine Repair Forum,
 
As stated in the title, I bought a new engine for my riding lawnmower when the last one failed. The new engine is a 25 hp Briggs and Stratton (PN:44U877-0007-G1). Whenever I put the engine under load, for example when I turn on the mower deck, the engine dies. I tried to contact the Briggs and Stratton hotline however they are not very helpful.
 
Does anyone here have any advice on how I can make the engine work better?
 
Thanks,
TinyOxKing

5 Replies Related Threads

    Roy
    Moderator
    • Total Posts : 1250
    • Scores: 19
    • Reward points: 1
    • Joined: 2016/07/27 22:51:23
    • Location: British Columbia
    • Status: offline
    Re: Brand new Briggs and Stratton Engine looses power when put under load 2020/08/12 10:56:00 (permalink)
    0
    Is this the correct replacement for the previous engine? Is your fuel fresh and clean? Is the engine running at the proper speed? Is the blade brake releasing?
    tinyoxking
    New Member
    • Total Posts : 3
    • Scores: 0
    • Reward points: 0
    • Joined: 2020/08/12 09:59:59
    • Status: offline
    Re: Brand new Briggs and Stratton Engine looses power when put under load 2020/08/12 14:08:24 (permalink)
    0
    Roy,
     
    Thanks for the response.  It is a brand new engine, it is not a direct replacement, but one that fits the requirements (e.g. Output shaft size and length, engine size, & etc).

    The fuel is about 1 month old.  The engine feels like it runs fine until I engage the mower deck and start mowing.
     
    AVB
    Super Member
    • Total Posts : 1906
    • Scores: 81
    • Reward points: 0
    • Joined: 2017/06/21 16:35:48
    • Location: Elora, TN
    • Status: online
    Re: Brand new Briggs and Stratton Engine looses power when put under load 2020/08/12 16:59:16 (permalink)
    0
    Do a cylinder balance test as it sounds it is running only one cylinder. V-twins can run normal sounding until loaded.
    post edited by AVB - 2020/08/12 17:01:24
    tinyoxking
    New Member
    • Total Posts : 3
    • Scores: 0
    • Reward points: 0
    • Joined: 2020/08/12 09:59:59
    • Status: offline
    Re: Brand new Briggs and Stratton Engine looses power when put under load 2020/08/12 22:22:19 (permalink)
    0
    AVB,
     
    I didn't have access to a cylinder balance test. However while it was running I unplugged one spark plug, then re plugged it and then did it to the other side.  The engine kept running the whole time.
    Roy
    Moderator
    • Total Posts : 1250
    • Scores: 19
    • Reward points: 1
    • Joined: 2016/07/27 22:51:23
    • Location: British Columbia
    • Status: offline
    Re: Brand new Briggs and Stratton Engine looses power when put under load 2020/08/13 10:47:02 (permalink)
    0
    You dd a balance test. Did you notice any difference in sound between the two?
    Jump to:
    Copyright © 1994 - 2016 Jacks Small Engine & Generator Service, LLC