The Jack's Small Engines Forum - Join Our Online Community
Reply to post

Intek 11.5 HP engine won't start

Author
Ecarter312
New Member
  • Total Posts : 3
  • Scores: 0
  • Reward points: 0
  • Joined: 2019/09/07 16:46:05
  • Status: offline
2019/09/09 14:10:43 (permalink)
0

Intek 11.5 HP engine won't start

I have a Snapper riding mower with an 11.5 HP Intek engine that (all of a sudden) won't start:
1. In the past, engine typically starts on the very first pull and runs great
2. Cut the grass a week ago just fine and shut off normally by cutting the gas flow to the carb
3. Went to cut the grass a couple of days ago and NOTHING....would not start
Here's what I've tried so far (not necessarily in order):
a. Drained the tank and put in fresh gas...also replaced the fuel filter
b. Pulled the carburetor off and cleaned out thoroughly (I put a new one on 6 months ago)
c. Replaced the spark plug
d. Replaced the magneto armature
e. Pulled the flywheel and checked the flywheel key.... looked OK, but replaced just in case
f. Sprayed starter fluid into the air intake... would not even think about firing

Any other options that I might try? I'm out of ideas

Attached Image(s)

3 Replies Related Threads

    AVB
    Super Member
    • Total Posts : 1216
    • Scores: 43
    • Reward points: 0
    • Joined: 2017/06/21 16:35:48
    • Location: Elora, TN
    • Status: offline
    Re: Intek 11.5 HP engine won't start 2019/09/09 16:38:43 (permalink)
    0
    Check the valves for a dropped push rod. Also make sure you have spark.
    Ecarter312
    New Member
    • Total Posts : 3
    • Scores: 0
    • Reward points: 0
    • Joined: 2019/09/07 16:46:05
    • Status: offline
    Re: Intek 11.5 HP engine won't start 2019/09/09 18:30:29 (permalink)
    0
    OK... took apart and confirmed that I do not have a push rod problem. Since I had put in both a new spark plug and magneto armature, I "assumed" that the spark was good......wrong. The spark is weak and jumping all over the end of the plug. So, with a new plug and new OEM magneto armature......what could be the problem?
    Ecarter312
    New Member
    • Total Posts : 3
    • Scores: 0
    • Reward points: 0
    • Joined: 2019/09/07 16:46:05
    • Status: offline
    Re: Intek 11.5 HP engine won't start 2019/09/09 20:23:42 (permalink)
    0
    OK.... thought through the electrical process and decided to clean the top of the posts where the magneto armature bolts down. Pretty corroded... sanded and now getting a good spark. BUT still not starting. On the verge of throwing in the towel :-(
    Jump to:
    Copyright © 1994 - 2016 Jacks Small Engine & Generator Service, LLC